niedziela, 16 grudnia 2012

Rustykalne menu: tarta cytrynowa

Z dniem dzisiejszym rozpoczynam serię publikacji na blogu najlepszych przepisów, które możecie wykorzystać na rustykalnym weselu lub przyjęciu. Na pewno znajdziecie tu mnóstwo propozycji na domowe tarty, ciasta i babeczki, ale także pokażę Wam jako są moje ulubione przysmaki, które idealnie nadają się do weselnego menu w ramach obiadu lub kolacji. Będzie zdrowo i kolorowo, ale przede wszystkim w wiejskim klimacie :) Na sam początek zapraszam na pyszną tartę cytrynową według lekko zmodyfikowanego przepisu Marthy Stewart!


Składniki:

Na ciasto:
150 g mąki
25 g cukru
125 g masła
2 łyżki wody

Na masę:
4 duże jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
3/4 szklanki świeżego soku z cytryn (ok. 4 cytryny)
szczypta soli

Przygotowanie:
1. Ciasto zagnieść i wsadzić na 30 min do zamrażalnika. Wyjąć i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Piec 20 minut w temperaturze 190 stopni. Ostudzić.
2. W dużej misce ubić śmietankę z jajkami, szklanką cukru i solą. Stopniowo dolewać sok z cytryny. Masa będzie luźna, ale taka ma być :)
3. Na ostudzone ciasto wylać płynną masę i piec kolejne 20 minut. 
4. Podawać z ubitą bitą śmietaną (1, 5 szklanki śmietanki kremówki z 1 szklanką cukru). Słodka pianka równoważy kwaskowaty smak masy.

Muszę przyznać, że na początku miałam wątpliwości, czy polubię tę tartę, ale nie zawiodłam się na niej. Pyszny spód, wyrazisty smak cytrynowej masy i lekka bita śmietana dają nam bardzo ciekawe połączenie. Niestety moje umiejętności fotograficzne nie oddają w pełni tego jak piękne może być to ciasto, ale wszystko przede mną. Smacznego :)

2 komentarze :

  1. Wygląda zachęcająco. Dam zanć jak zrobię.

    Ps. Świetny blog. Jako przyszłej pannie młodej daje mi dużo inspiracji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eliza, bardzo się cieszę :) Dzięki za odwiedziny!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...