sobota, 2 lutego 2013

Czekoladowa tarta z granatem

Kochani, witam Was dzisiaj w fantastycznym nastroju :) Jako, że sesja już prawie za pasem, a na horyzoncie przede mną same niespodzianki blogowo-miłosne, zdecydowałam się spędzić trochę czasu w kuchni! I wyczarowałam :) Czekoladową tartę z granatem, która idealnie sprawdzi się jako element weselnego menu w rustykalnym Candy Barze, albo po prostu zachwyci Waszego ukochanego na Walentynki! Muszę się przyznać, że nie udało mi się jej przyrządzić dokładnie tak jak w przepisie, ale i tak cieszy podniebienie. A dodatkowo jest przygotowana na obłędnym spodzie z dodatkami płatków migdału! Nigdy wcześniej takiego spodu nie robiłam, ale już teraz wiem, że warto go wykorzystywać także w innych przepisach :) 


Składniki:

Spód:
155 gram mąki
60 gram płatków migdałów 
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
110 gram zimnego masła
1 duże jajko
2 łyżki zimnej wody

Masa: 
340 gram mlecznej czekolady
240 ml śmietanki kremówki
2 duże jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki
1/4 łyżeczki soli

Dekoracja:
475 ml soku z granatu
3 łyżki cukru
Nasiona granatu

1. Zmieszaj razem mąkę, płatki migdałów, sól i cukier. Dodaj pokrojone masło i zagnieć aż ciasto przypominać będzie fakturą piasek. Dodaj jako i wodę i zagnieć aż ciasto będzie gładkie. Ciasto włóż na 30 min do zamrażarki, a później wyłóż nim okrągłą blaszkę do pieczenia tart. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

2. Gdy spód piecze się w piekarniku, przygotuj masę. Pokruszoną czekoladę zalej śmietanką kremówką i stale mieszając rozpuść w małym garnuszku na średnim ogniu. Gdy czekolada się całkowicie rozpuści, ściągnij garnek z ognia, dodaj jajka, cukier, mąkę i sól. Wlej masę na upieczony i wystudzony spód, a później piecz kolejne 30 minut. 

3. W garnku na średnim ogniu wymieszaj sok z granatu razem z cukrem i gotuj przez około 20-25 minut, lub do czasu kiedy sok zgęstnieje do około 0,5 szklanki syropu. Ściągnij z ognia, a następnie polej syropem wystudzoną tartę. Wierch ozdób nasionami granatu. Można podawać z bitą śmietaną.

Pozdrawiam ciepło w zimowe sobotnie popołudnie! 

1 komentarz :

  1. Nie zauważyłem tego fantastycznego nastroju.
    Tarta pyszna!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...