czwartek, 26 września 2013

Chlebem i solą czyli o dekoracjach z bagietek

Pamiętam jak w dzieciństwie zawsze fascynowało mnie, gdy mama przed pokrojeniem chleba robiła na nim znak krzyża, a gdy chleb upadł na ziemię całowała go z szacunkiem. Pewnie dlatego jedną z moich najbardziej ulubionych tradycji weselnych jest witanie Młodej Pary chlebem i solą. Nie wiem dlaczego, ale ta chwila wydaje mi się wyjątkowa i bardzo magiczna :) Rodzice dają młodym chleb do pocałowania. Chleb, który symbolizuję wiarę, mądrość, dobrobyt i szczęście. Sól natomiast oznacza trwałość związku. Jest więc to swoiste błogosławieństwo dla świeżo poślubionych małżonków, by żyli w zgodzie i dobrze im się powodziło. Powitanie Młodej Pary to jedno, ale gdyby tak powitać wszystkich gości chlebem i solą? :) Na niektórych weselach spotkałam się z piękną tradycją łamania się chlebem z każdą zaproszoną osobą. Za granicą natomiast coraz większą popularność zdobywają dekoracje ze świeżych bagietek na stołach. Przewiązane szarym papierem, sznurkiem makramowym i prostą winietką tworzą naprawdę wyjątkowe w swej prostocie i przesłaniu powitanie :) Kto jeszcze jest na tak? :)

Breaking-Bread-Wedding
Kelly Hornberger, Lori Palladino, Deborag Zoe and Martin Kristine via Grey Likes Wedding
Baguette-Wedding-Bread-Appetizers
Elizabeth Messina via SMP, KT Merry via SMP
Personal-Bread-Loaves
Michael and Anna Costa via SMP
Bread-and-Cheese-Wedding-Ideas
via Martha Stewart Weddings
Southern Tradition and European Charm
Jennifer Blair Photography via Grey Likes Wedding
Cooper Caras via SMP

3 komentarze :

  1. mmm... aż skoczę po bagietkę z serem - narobiłaś mi smaka ^^
    W ogóle super sprawa z jakimś przewodnim smakołykiem na weselu - krokiety z barszczem czy rosół wychodzą uszami na ślubach, a tu.. iście rustykalnie.

    Spójrz co znalazłam na jeżycach : http://kwiatyimiut.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapitalny pomysł! Wygląda to elegancko i smacznie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...